QFP a minőségi független pénzügyi tervezés csapata QFP
Kedvenc blogjaim: Kioktató blog
Gazdagodó blog
Marketing blog
Lacfi Ági stílus tanácsadó
Kedvenc pihenőhelyem: : Kehidakustány

email:

maholnap@lawyer.com

Lacfi Ági stílus tanácsadó

QFP info

a STÍLUS maga az EMBER

Friss topikok

A múltbéli hozamok és a közük a jövőhöz

2011.08.14. 00:57 maholnap

Múltbeli hozamok fals beállítása

Ismerős csillagos megjegyzés, figyelmeztetés a pénzügyi termékek értékelésénél, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve? A magánbefektetők mégis szeretnek a múlt alapján dönteni, például akkor szállnak be egy részvénybe, ha az már jó sokat emelkedett, vagy akkor ijednek meg a forinttól, amikor az éppen zuhan. E megközelítés súlyos veszteségekhez vezethet, s sajnos sokszor a pénzügyi értékesítők is rossz irányba terelik az ügyfeleket.

Nem csupán a tanácsadók és az ügynökök, hanem a bankfiókok értékesítői is gyakran rosszul interpretálják a múltat. Például lebeszélik az ügyfelet a kötvényalapról, mert az hónapokon át esett, elfelejtve, hogy éppen jó beszállási pontnál tart a piac. Plasztikus példa a kínai részvényalapok, vagy a nagy nemzetközi ingatlanpiaci alapok közelmúltbeli története is: ezeket az ügynökök akkor kezdték tömegesen ajánlani, amikor már mesés magasságokba szöktek a múltbeli hozamok – annak ellenére, hogy az éves 40–60 százalékos nyereség éppen nem a további nyereséget, hanem inkább a korrekciót valószínűsítette.

Amikor az ügynökök pénzügyileg kevésbé szakértő ügyfeleknek azért mutogatnak briliáns múltbeli hozamokat, hogy felébresszék bennük a kapzsiságot és rábeszéljék őket valami nagy kockázatú termékkombinációra, az kifejezetten tisztességtelen megközelítés. Másfelől, bármilyen termék eladásához lehet megfelelően ínycsiklandó grafikont gyártani. Másfél éve például azzal sózták rá az emberekre a kínai alapokat, hogy milyen szépen emelkedik a görbe, most pedig azzal, hogy irreálisan leesett az áruk, ezért milyen olcsók.

A múltbeli hozamsorokat azonban mi is hasznosan alkalmazhatjuk. Megnézhetjük például, melyik alapkezelő, illetve nyugdíjpénztár hogyan szerepel a versenytársaihoz képest. Érdemes mindig viszonyhozamhoz (benchmarkhoz) képest is megítélni a teljesítményeket. Ha egy intézmény tartósan meg tudja verni a hozamversenyben a konkurenseket és a benchmarkot, az valós szakértelemre utal.

Szólj hozzá!

Címkék: erkölcs mlm átverés veszteség brokernet pénzügyi becsapás broker kókler kóklerbróker etikátlan brokernet

A bejegyzés trackback címe:

https://koklerbroker.blog.hu/api/trackback/id/tr363151820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása